Bij vakmanschap hoort goed materiaal

Co Willemsen is een ervaren pijplasser. Na jarenlang dienstverband bij verschillende bedrijven besloot hij voor zichzelf te beginnen. Nu is hij veelgevraagd expert bij grote projecten waarbij hoogwaardige verbindingen moeten worden gemaakt. Dat succes ligt volgens hem mede aan het materiaal dat hij gebruikt. "Het blijft handarbeid, en daar heb je de juiste spullen bij nodig."

Door de jaren heen heeft Willemsen verschillende apparatuur gebruikt, maar hij heeft zich gespecialiseerd in het pijplassen met lasaggregaten. De technologische ontwikkeling in aggregaten gaat volgens hem niet zo snel. "Er worden uiteraard wel op detailniveau verbeteringen doorgevoerd, maar het zijn over het algemeen doorontwikkelde apparaten die jaren meegaan. Dat zie je terug in de aanschafwaarde. Iets wat jaren geleden goed was, is dat nu nog steeds. Toch is er wel degelijk kwaliteitsverschil tussen de verschillende apparaten."

Toen Willemsen bij een vorige werkgever werkte, werd na regelmatige problemen met de oude aggregaten overgestapt op apparatuur van GenSet. "Iedereen baalde natuurlijk wel van die haperingen, maar we dachten dat het nu eenmaal erbij hoorde. Met de GenSet-spullen bleek dat het ook anders kan." Op het moment dat hij voor zichzelf begon was de keuze snel gemaakt; hij wilde graag met die apparatuur blijven werken. Hij zocht hiervoor de samenwerking met Laskar, de importeur van GenSet. "Laskar had ons al eens goed geholpen toen we een keer omhoog zaten. Ze konden via TLS snel leveren, en waren heel flexibel in de dienstverlening. Daar moet je het in deze branche van hebben."

Doet het altijd
Lasaggregaten worden vaak ingezet op projecten in open, soms zelfs onherbergzaam terrein. Ze moeten dus tegen een stootje en weersinvloeden kunnen. De GenSet is volgens Willemsen een betrouwbaar apparaat in het veld. "Ik zie collega's met andere apparatuur allerlei problemen hebben. Bij een regenbui zijn ze al snel onthand. Dat is begrijpelijk gezien de aard van de apparaten, maar wel onhandig. Anders gezegd: het is vooral heel makkelijk dat ik vrijwel altijd kan doorwerken."

Bij projecten die onder tijdsdruk staan, wordt altijd een reserve-aggregaat meegenomen. Willemsen begint zich af te vragen of hij dat nog wel moet doen, want hij heeft hem nog nooit hoeven te gebruiken. "Je wilt voorkomen dat je stil komt te staan, maar het is tot nu toe overbodig geweest."

Veelzijdig
De GenSet biedt gescheiden stroomaansluitingen met verschillende voltages. Dit heeft als voordeel dat je op een machine met verschillende mensen kunt werken. "Ik kan samen met mijn zoon gelijktijdig aan een klus werken. Dit komt de kwaliteit ten goede, en we zijn sneller klaar. Kortom, enkel voordelen."

Willemsen is ook te spreken over de aandacht voor details. Er zitten volgens hem allerlei slimmigheden op, zoals een magneetje in de afstandsbediening, waardoor hij niet van de buis afglijdt tijdens het werk. Op de vraag of zijn volgende machine weer een GenSet is, moet hij even nadenken. Vervolgens zegt hij lachend: "Als ik een nieuwe nodig heb, wordt het zeker een GenSet, maar de vraag is of hij niet langer door blijft gaan dan ik."